SÜTÖTÖKLEVES
FAHÉJ & GYÖMBÉR & MÉZ

Ez a krémes tökleves nemcsak az őszi levesek egyik sztárja, hanem  megfelelő fűszerezéssel az ünnepi asztal dísze is lehet. A karácsonyi ízekről a fahéj, a szegfűszeg és a gyömbér gondoskodik.
Hozzávalók

 1,2 kg sütőtök
 1 vöröshagyma
 2 sárgarépa
 1 dl száraz fehérbor
 1 babérlevél
 1 kisebb fahéjrúd
 4 cm-es gyömbérdarab
 3 ek méz
 2 ág rozmaring
 1 ek vaj
 3 szegfűszeg
 1 l zöldségalaplé
 2 dl tejszín
 só, bors
tálaláshoz
 tökmag
 tökmagolaj

Elkészítés

1

Egy nagyobb lábosban egy kevés vaj és olívaolaj keverékén kezd el pirítani a hagymát. Dobd bele sorban a fűszereket is, a felaprított gyömbért, fahéjat, mézet, szegfűszeget, babérlevelet és rozmaringot.

2

Darabold fel a meghámozott tököt és sárgarépát, majd add hozzá ezt is a fűszeres hagymás alaphoz, mehet hozzá a bor is és párold további 5-10 percig. Kissé sózd és borsozd meg, majd öntsd fel az alaplével, főzd 15-20 percig amíg a tök meg nem puhul.

3

Távolítsd el a fajhéjrudat, a rozmaringágat, a babérlevelet, majd az egészet a botmixer segítségével krémesítsd le. Ezen a ponton keverd hozzá a tejszínt, majd ellenőrizd, hogy kell e még állítanod az ízeken.

4

Tálalásnál szórd meg pirított tökmaggal és csurgass rá egy kevés tökmagolajat is.

*TIPP: Kicsit lassabb, így a folyamat, de ha szeretnéd még jobban elmélyíteni az ízeket akkor főzés előtt 180C-on 50 perc alatt süsd meg a tököt és a megsütött és kikapart belsejét tedd a levesbe, a nyers változat helyett.

Ha tetszett  a recept, kérlek nézzétek meg további videóinkat, illetve további izgalmas tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon is!

Ingredients

 1,2 kg sütőtök
 1 vöröshagyma
 2 sárgarépa
 1 dl száraz fehérbor
 1 babérlevél
 1 kisebb fahéjrúd
 4 cm-es gyömbérdarab
 3 ek méz
 2 ág rozmaring
 1 ek vaj
 3 szegfűszeg
 1 l zöldségalaplé
 2 dl tejszín
 só, bors
tálaláshoz
 tökmag
 tökmagolaj

Directions

1

Egy nagyobb lábosban egy kevés vaj és olívaolaj keverékén kezd el pirítani a hagymát. Dobd bele sorban a fűszereket is, a felaprított gyömbért, fahéjat, mézet, szegfűszeget, babérlevelet és rozmaringot.

2

Darabold fel a meghámozott tököt és sárgarépát, majd add hozzá ezt is a fűszeres hagymás alaphoz, mehet hozzá a bor is és párold további 5-10 percig. Kissé sózd és borsozd meg, majd öntsd fel az alaplével, főzd 15-20 percig amíg a tök meg nem puhul.

3

Távolítsd el a fajhéjrudat, a rozmaringágat, a babérlevelet, majd az egészet a botmixer segítségével krémesítsd le. Ezen a ponton keverd hozzá a tejszínt, majd ellenőrizd, hogy kell e még állítanod az ízeken.

4

Tálalásnál szórd meg pirított tökmaggal és csurgass rá egy kevés tökmagolajat is.