PHO GA – csirkés pho leves
KORIANDER & BABCSÍRA & LIME

Ez a világ talán legnépszerűbb húslevese tele izgalmas és frissítő ázsiai ízekkel, persze elismerem a klasszikus vasárnapi húslevesnek nem lehet kihívója, de hol van az leírva, hogy szombaton nem lehet levest enni.
Hozzávalók

Az alapléhez
 1 egész csirke
 1 kisebb jégcsapretek
 4 l víz
 3 csillagánizs
 1 fahéjrúd
 1 ek koriandermag
 5 cm-es gyömbérdarab
 2 vöröshagyma
 1 db szercsendió
 cukor
 
 halszósz
A tálaláshoz
 1/2 csokor koriander
 néhány szál újhagyma
 thai bazsalikom
 400 g rizstészta
 100 g mungóbabcsíra
 friss chili ízlés szerint
 1-2 db lime

Elkészítés

1

Először is a csirkét tedd egy nagy lábosba, öntsd fel annyi vízzel ami bőven ellepi, majd nagy lángon forrald fel. Amint felforrt vedd a lángot alacsonyra és gyöngyöztetve főzd tovább, közben a keletkező habot szedd le a tetejéről.

2

Mielőtt belekerülne a többi hozzávaló számunkra kissé furcsa módon kell előkészíteni őket, tulajdonképpen szinte már feketére kell pirítanod őket. Először vágd félbe a hagymát és a gyömbért majd csak a vágott felével lefelé egy száraz serpenyőben olaj használata nélkül feketedésig pirítsd meg. Ha készen vagy add hozzá a lehabozott alapléhez és ugyanebben a serpenyőben pirítsd a szárított fűszereket is amíg illatozni nem kezdenek és mehet hozzá ez is az alapléhez.

3

Ezen a ponton add hozzá a meghámozott jégcsapretket, 2 gerezd megtisztított fokhagymát és kb. egy evőkanál sót és gyöngyöztetve főzd tovább legalább 1,5-2 órán keresztül.

4

A főzési idő lejártával zárd el a lángot, vedd ki belőle a csirkét és halászd ki a többi hozzávalót is és hagyd néhány percig ülepedni a levet. Majd ezután egy finom szűrőn kell átszűrnöd figyelve arra, hogy az alját ne kavard fel.

5

Ha elkészültél és megvan a tiszta átszűrt lé, akkor ezt ízesítsd tovább, a halszósszal és a cukorral, valamint kevés limelével.

6

Végül készítsd el a rizstésztát is a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint, van amelyiket főzni kell, de van olyan változat is amit elég csak hideg/meleg vízbe áztatni. Én mindig rakok némi sót is a vízbe.

7

Tálaláshoz a megfőtt csirkehúst távolítsd el a csontokról, magát a húst tépkedd falatnyi darabokra. Karikázd fel az újhagymát, tépkedd leveleire a koriandert (a szárát is használhatod apróra vágva), karikázd fel a chilit, vágj fel néhány limeot is gerezdekre.

8

Ezután már nincs más dolgot, mint tányérokba adagolni. Elsőként a megfőtt tésztát majd a húst, szórj rá egy kis marék újhagymát, némi babcsírát, néhány koriander levelet, (ha rendelkezésre áll akkor a thai bazsalikomot is), végül merd rá a forró levest. Kínálj mellé limeot és chili paprikát.

*TIPP: A vöröshagymát és a gyömbért akár nyílt láng felett is piríthatod, ilyenkor arra figyelj, hogy a megfeketedett héjat távolítsd el és csak ezután tedd az alapléhez.

Ha tetszett  a recept, kérlek nézzétek meg további videóinkat, illetve további izgalmas tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon is!

Ingredients

Az alapléhez
 1 egész csirke
 1 kisebb jégcsapretek
 4 l víz
 3 csillagánizs
 1 fahéjrúd
 1 ek koriandermag
 5 cm-es gyömbérdarab
 2 vöröshagyma
 1 db szercsendió
 cukor
 
 halszósz
A tálaláshoz
 1/2 csokor koriander
 néhány szál újhagyma
 thai bazsalikom
 400 g rizstészta
 100 g mungóbabcsíra
 friss chili ízlés szerint
 1-2 db lime

Directions

1

Először is a csirkét tedd egy nagy lábosba, öntsd fel annyi vízzel ami bőven ellepi, majd nagy lángon forrald fel. Amint felforrt vedd a lángot alacsonyra és gyöngyöztetve főzd tovább, közben a keletkező habot szedd le a tetejéről.

2

Mielőtt belekerülne a többi hozzávaló számunkra kissé furcsa módon kell előkészíteni őket, tulajdonképpen szinte már feketére kell pirítanod őket. Először vágd félbe a hagymát és a gyömbért majd csak a vágott felével lefelé egy száraz serpenyőben olaj használata nélkül feketedésig pirítsd meg. Ha készen vagy add hozzá a lehabozott alapléhez és ugyanebben a serpenyőben pirítsd a szárított fűszereket is amíg illatozni nem kezdenek és mehet hozzá ez is az alapléhez.

3

Ezen a ponton add hozzá a meghámozott jégcsapretket, 2 gerezd megtisztított fokhagymát és kb. egy evőkanál sót és gyöngyöztetve főzd tovább legalább 1,5-2 órán keresztül.

4

A főzési idő lejártával zárd el a lángot, vedd ki belőle a csirkét és halászd ki a többi hozzávalót is és hagyd néhány percig ülepedni a levet. Majd ezután egy finom szűrőn kell átszűrnöd figyelve arra, hogy az alját ne kavard fel.

5

Ha elkészültél és megvan a tiszta átszűrt lé, akkor ezt ízesítsd tovább, a halszósszal és a cukorral, valamint kevés limelével.

6

Végül készítsd el a rizstésztát is a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint, van amelyiket főzni kell, de van olyan változat is amit elég csak hideg/meleg vízbe áztatni. Én mindig rakok némi sót is a vízbe.

7

Tálaláshoz a megfőtt csirkehúst távolítsd el a csontokról, magát a húst tépkedd falatnyi darabokra. Karikázd fel az újhagymát, tépkedd leveleire a koriandert (a szárát is használhatod apróra vágva), karikázd fel a chilit, vágj fel néhány limeot is gerezdekre.

8

Ezután már nincs más dolgot, mint tányérokba adagolni. Elsőként a megfőtt tésztát majd a húst, szórj rá egy kis marék újhagymát, némi babcsírát, néhány koriander levelet, (ha rendelkezésre áll akkor a thai bazsalikomot is), végül merd rá a forró levest. Kínálj mellé limeot és chili paprikát.